Sanningen bakom lottovinsterna

När vi läser om de riktigt stora lottovinsterna i tidningar och på nätet, ser vi oftast bara på vinsten från den ljusa sidan. Att vinna på lotto kan dock vara ett tveeggat svärd och många tidigare vinnare har förlorat sina vänner och på olika sätt fått en försämrad livskvalitet på grund av vinstpengarna. Oavsett om du vinner 10 miljoner kronor eller 100 miljoner, kommer du med 70 procents sannolikhet att ha spenderat alla pengar inom fem år.

Köpa hus för vinsten

Det ligger inte i människans natur att sluta medan vi ligger på plus, utan vi är säkra på att vinna på nytt. Därför är risken stor att vi spelar bort en stor del av vinstpengarna. Om du vinner stort på lotto är risken dessutom överhängande att dina nära och kära försöker utnyttja dig. Det kan till exempel röra sig om att de ber om hjälp med att betala skulder som de egentligen inte har. Detta kan leda till att vänskapen förstörs, vilket gör att lottovinsten faktiskt kan föra mycket lidande med sig.

Om du vinner fem miljoner kronor och befinner dig i ett rum tillsammans med vinnare som har vunnit 100 miljoner eller mer, framstår plötsligt din vinstsumma som väldigt liten. Allt är relativt och mycket vill ha mer. Vi människor är av naturen giriga varelser. Detta kan leda till ett självskadebeteende där du använder vinstpengarna till att vinna ännu mer, men istället förlorar allt. Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.

Även om det till en början verkar vara en bra idé att köpa en sportbil och ett enormt hus, kommer du förmodligen till slut att inse att du egentligen inte behöver en så stor bostad. Och den där sportbilen kanske inte är det ultimata färdmedlet för familjen trots allt. I slutändan kan det leda till att du säljer vissa av de saker du köpt, fast med förlust.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *