Tips till dig som vinner stort på lotto

Även om många tror att allt är guld och gröna skogar när man har vunnit på lotto, ligger det ofta en bit ifrån sanningen. Det är viktigt att du sätter allt i perspektiv och inte förlorar kontakten med din omgivning bara för att du har vunnit en större summa pengar.

Mycket pengar

Du kanske använder en del av vinstpengarna till att flytta till ett finare område. Du planerar en stor inflyttningsfest och bjuder in alla grannarna. Bli inte förvånad om ingen dyker upp, eftersom de inte tycker du förtjänar pengarna. Även om okända människor tar kontakt med dig, kan det vara så att allt de egentligen vill prata om är pengar. De kan till exempel fråga var du förvarar pengarna, hur du spenderar dem och om du fortfarande har kvar några pengar. Det är frågor som ingen VD skulle få. Allt prat om pengar kan göra att du blir trött på hela situationen.

Livets förändras vid en gigantisk vinst

Många som vinner stort tror att de kommer fortsätta ha samma vänner och göra samma saker som tidigare. Men om du har vunnit 100 miljoner dollar och vill flyga till Hong Kong över helgen, måste du antingen hitta någon som har råd att följa med dig eller betala vännens resa. Att alltid betala för andra människor kan snabbt bli väldigt tröttsamt.

Det kan vara svårt att förbli anonym efter att ha vunnit en storvinst på lotto. Om du inte är van att få mycket uppmärksamhet kan det vara jobbigt att tvingas in i rampljuset. Att hjälpa andra människor kan vara givande, men du bör inte donera alla pengar på en gång. Det är nämligen bättre att donera till exempel 100 000 kronor per år, vilket gör att du fortfarande behåller kontrollen och kan se till att pengarna spenderas på ett bra sätt.

Fler sätt att spendera lottovinsten

Vid det här laget har du kanske läst igenom de olika sätt på vilka lottovinnare har spenderat sina vinstpengar. Här får du ytterligare uppslag på hur du kan spendera din lottovinst. Det kan nämligen verka som en smal sak, men att spendera så mycket pengar kan faktiskt vara svårare än vad man tror. Om du inte redan har en vinstsumma att spendera, kan du istället se dessa förslag som en slags motivation att spela på lotto i hopp om att vinna jackpotten.

Vinster till resor

Nigel Willets vann 2014 en miljon pund efter att ha köpt en lott värd 20 pund. Sannolikheten att vinna denna högvinst var 1 på 13 miljoner. Han använde vinstpengarna till att resa världen runt. Han började med att skicka 13 släktingar på en semesterresa till Florida och åkte därefter till Mexiko och Dubai. Vivian Nicholson vann 1961 152 300 pund, vilket motsvarar tre miljoner pund med dagens penningvärde. Hon beställde genast klänningar från Harrods, köpte flera lyxbilar och reste runt i Europa och USA. Idag har hon en full garderob men en tom plånbok.

Det engelska paret Beryl och George Keates vann 2012 3,5 miljoner pund. Vad gjorde de då med vinsten? Jo, de delade ut vinstpengarna till sina släktingar. De gav 250 000 till var och en av sina fyra söner, 10 000 till var och en av de nio barnbarnen och gav dessutom pengar till sina systrar. De pengar som blev över använde de delvis till att spela ännu mer på lotto.

Paul och Denise Hardware vann 2007 5 miljoner pund och använde sina vinstpengar till att ge sig ut på en kryssning. De betalade också av sina lån, köpte sitt drömboende i Somerset och investerade i ytterligare tre fastigheter. De använde också en del av vinstpengarna till att betala för sin sons universitetsutbildning.

Sanningen bakom lottovinsterna

När vi läser om de riktigt stora lottovinsterna i tidningar och på nätet, ser vi oftast bara på vinsten från den ljusa sidan. Att vinna på lotto kan dock vara ett tveeggat svärd och många tidigare vinnare har förlorat sina vänner och på olika sätt fått en försämrad livskvalitet på grund av vinstpengarna. Oavsett om du vinner 10 miljoner kronor eller 100 miljoner, kommer du med 70 procents sannolikhet att ha spenderat alla pengar inom fem år.

Köpa hus för vinsten

Det ligger inte i människans natur att sluta medan vi ligger på plus, utan vi är säkra på att vinna på nytt. Därför är risken stor att vi spelar bort en stor del av vinstpengarna. Om du vinner stort på lotto är risken dessutom överhängande att dina nära och kära försöker utnyttja dig. Det kan till exempel röra sig om att de ber om hjälp med att betala skulder som de egentligen inte har. Detta kan leda till att vänskapen förstörs, vilket gör att lottovinsten faktiskt kan föra mycket lidande med sig.

Om du vinner fem miljoner kronor och befinner dig i ett rum tillsammans med vinnare som har vunnit 100 miljoner eller mer, framstår plötsligt din vinstsumma som väldigt liten. Allt är relativt och mycket vill ha mer. Vi människor är av naturen giriga varelser. Detta kan leda till ett självskadebeteende där du använder vinstpengarna till att vinna ännu mer, men istället förlorar allt. Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.

Även om det till en början verkar vara en bra idé att köpa en sportbil och ett enormt hus, kommer du förmodligen till slut att inse att du egentligen inte behöver en så stor bostad. Och den där sportbilen kanske inte är det ultimata färdmedlet för familjen trots allt. I slutändan kan det leda till att du säljer vissa av de saker du köpt, fast med förlust.

Hur du kan spendera din lottovinst

Med jackpottar som i många fall uppgår till hundratals miljoner kronor eller till och med några miljarder kronor, kan det vara svårt att greppa hur ofattbart mycket pengar det faktiskt rör sig om. Lika svårt kan det vara att veta vad man skulle göra för vinstpengarna om man vann en så pass stor summa. Om du funderar på vad du skulle kunna göra om du vann på lotto, kan du få några uppslag genom att titta på vad andra lottovinnare har gjort.

Jackpottvinnare på lotto

Efter att ha vunnit 28,9 miljoner dollar (motsvarande 276 miljoner kronor) genom sin andel i ett jackpottvinnande spel, bestämde sig John Kutey och hans fru för att öronmärka en del av pengarna, nämligen 200 000 dollar, till byggandet av en vattenpark. New Jersey-bon Evelyn Adams vann två gånger på lotto mellan 1985 och 1986. Totalt vann hon 5,4 miljoner dollar. Hon bestämde sig för att spendera dessa på bordsspel och slotmaskiner i Atlantic City, vilket hon förmodligen inte borde ha gjort. Idag är hon nämligen utfattig efter att ha spelat bort hela vinsten.

Den kanadensiske aktivisten Bob Erb vann 2012 25 miljoner dollar på lotto på vägen till sin fars begravning. Bob hade spelat på lotto i 43 års tid och använde bland annat en miljon dollar till att stödja kampen för en legalisering av marijuana. Janite Lee från Sydkorea vann 1993 18 miljoner dollar på lotto. Hon donerade, spelade och shoppade bort alla pengar innan hon 2001 gick i personlig konkurs.

Roger och Lara Griffiths vann 2006 1,8 miljoner pund efter att ha spelat lotto. Vinstpengarna använde dem bland annat till att köpa sitt drömhus – en fastighet med en prislapp på 670 000 pund. Utöver denna köpte de även en Porsche och två andra fastigheter för uthyrning och investerade på börsen.